Basic Electrical Multiple Choice Questions ( MCQ)


Multiple Choice Questions

Basic Electrical Multiple Choice Questions (MCQ)

Basic Electrical (MCQ)

Question 1: Which of the following is the symbol of ohms?
A ohm(Ω)
B α
C β
D ک
Answer: A ohm(Ω)
Question 2: In Ohms law current flows through _____ devices ?
A Conductor
B Insulator
C Resistor
D All the above
Answer: D All the above
Question 3: Which of the following statements are true with regard to resistance?
A Resistance is inversely proportional to the resistivity of the wire
B Resistance is directly proportional to a length of the wire
C Resistance is inversely proportional to the length of the wire
D Resistance is directly proportional to an area of cross section of the wire
Answer:B Resistance is directly proportional to a length of the wire
Question 4: Which of the following statements are true with regard to resistivity?
A Resistance depends on the temperature
B Resistivity depend on area of cross section
C Resistivity depend on the length
D Resistance does not depend on the temperature
Answer: A Resistance depends on the temperature
Question 5: Which among the following is a unit for resistivity?
A ohm-metre
B ohm/metre
C ohm/cm
D ohm/km
Answer: A ohm-metre

Advertisements

$ads={1}

Question 6:  The reciprocal of resistivity is________ ?
A Conductance
B Conductivity
C Impedance
D Resistance
Answer: B Conductivity
Question 7:  Identify the material which is suitable for making standard resistors.
A Constantan
B Germanium
C Copper
D Silver
Answer: A Constantan
Question 8:  Which of the following relation is significant for metals when the temperature increases?
A Resistivity increases and conductivity decreases
B Temperature dependence is non-linear
C Resistivity and conductivity do not change with temperature
D Resistivity decreases and conductivity decreases
Answer: A Resistivity increases and conductivity decreases
Question 9: Which among the following has weak temperature dependence values with resistivity?
A Germanium
B Copper
C Nichrome
D Silver
Answer: C Nichrome
Question 10:  Which of the following is not a valid reason for using alloys to make standard resistors?
A Alloys have a large temperature coefficient
B Alloys have a high value of resistivity
C They are least affected by air and moisture
D Their contact potential with copper is small
Answer: A Alloys have a large temperature coefficient

Summary Report

Total Questions Attempted: 0

Correct Answers: 0

Wrong Answers: 0

--

0%

Post a Comment

Previous Post Next Post

Advertisements

Advertisements

Hobby EEE Projects
Hobby EEE Projects Subscribe our Youtube Channel
Subscribe
Do you have any questions? chat with us on WhatsApp
Hello, How can I help you? ...
Click me to start the chat...